Ανδρέας Λαμπράκης

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής αναφέρεται βιβλιογραφικά για πρώτη φορά το 1981 ενώ πλέον με την εξέλιξη των διαθέσιμων τεχνικών και εργαλείων αποτελεί χρήσιμη επέμβαση στις διάφορες παθήσεις της ποδοκνημικής. Όπως και στις υπόλοιπες αρθρώσεις, τα πλεονεκτήματα της άμεσης επισκόπησης από μικρές τομές με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, το καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα και η άμεση κινητοποίηση είναι υπαρκτά με την αρθροσκόπηση.

ΠοδοκνημικήΣτις παθήσεις που αντιμετωπίζονται με επιτυχία συγκαταλέγονται τα σύνδρομα πρόσκρουσης, τα ελεύθερα σώματα, τα οστεο-χόνδρινα κατάγματα, η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα του αστραγάλου, η υμενίτιδα και οι φλεγμονές.

Υπό γενική ή ενδορραχιαία αναισθησία γίνονται συνήθως δυο τομές πρόσθια έσω και έξω της άρθρωσης. Μετά την εισαγωγή υγρών ακολουθεί η επισκόπηση των δομών στα διαμερίσματα της άρθρωσης με την ειδική κάμερα. Με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων αντιμετωπίζονται οι ανάλογες βλάβες. Χρησιμοποιούνται ράμματα για τις τομές και πιεστική επίδεση για την άρθρωση. Βάδιση στα όρια του πόνου επιτρέπεται με βακτηρίες για τις πρώτες ημέρες. Γενικότερα όμως το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο κινητοποίησης εξαρτάται από την εκάστοτε πάθηση και αντιμετώπισή της.

Η γνώση και κατανόηση της ανατομίας της περιοχής όπως και η καλή χειρουργική τεχνική και εμπειρία είναι απαραίτητες για την επιτυχή έκβαση της αρθροσκόπησης καθώς οι κίνδυνοι από τις γειτονικές νευραγγειακές δομές είναι σημαντικοί.

Powered by gnc web & new media

Ιατρείο: Καισαρείας 4, Πλησίον Πλατείας Μαβίλη, Τηλ:211 4050320