Το γόνατο αποτελεί την άρθρωση με τις ευρύτερες ενδαρθρικές διαγνωστικές και θεραπευτικές χειρουργικές εφαρμογές της αρθροσκόπησης. Ο σκοπός της αρθροσκόπησης είναι η διόρθωση των μηχανικών προβλημάτων του γόνατος. Ο χειρουργός μπορεί να επιβεβαιώσει τον τύπο της κάκωσης και ταυτόχρονα να αφαιρέσει ή να επιδιορθώσει τις τραυματισμένες δομές. Τα βασικά στοιχεία που ελέγχονται κατά την αρθροσκόπηση του γόνατος είναι οι αρθρικοί χόνδροι και ο υμένας, οι μηνίσκοι και οι χιαστοί σύνδεσμοι, η κινηματική της επιγονατίδας και η παρουσία ξένων σωμάτων.
Η αρθροσκόπηση γίνεται συνήθως υπό γενική ή ενδορραχιαία αναισθησία και ουσιαστικά επισκοπείται η άρθρωση με μια μικρή κάμερα. Γίνονται δυο μικρές τομές (1 εκ) μια πρόσθια έσω και μια πρόσθια έξω, λίγο πιο κάτω από την επιγονατίδα. Η άρθρωση γεμίζει με υγρά για την είσοδο της κάμερας και στη συνέχεια εισάγονται ειδικά εργαλεία για την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης. Στο τέλος οι τομές κλείνουν με ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες συρραφής και το γόνατο επιδένεται. Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την ίδια ημέρα. Σε μια απλή αρθροσκόπηση επιτρέπεται άμεσα η βάδιση και κινητοποίηση, ενώ βακτηρίες χρησιμοποιούνται τις πρώτες μόνο ημέρες.
Αρθροσκοπικά μπορεί να αντιμετωπιστούν οι ρήξεις μηνίσκου (συρραφή ή μερική εκτομή) και συνδέσμων (συνδεσμοπλαστική με μόσχευμα), τα ελλείμματα χόνδρου (τρυπανισμοί, χονδροπλαστική, εγχύσεις βλαστοκυττάρων), οι υμενικές πτυχές (εκτομή), τα ελεύθερα σώματα (αφαίρεση), οι παθήσεις του υμένα (υμενεκτομή), οι φλεγμονές (πλύσεις, λήψη βιοψίας) κ.α.